Hur du kontrollerar och mäter pH / surhetsgraden i sushiris.
- Väg på våg så att du har 1 del sushi-ris och 9 delar destillerat (avjoniserat vatten).
- Häll alltsammans i en ren glasbägare, som innan sköljts med destillerat vatten. Vänta tills temperaturen ligger nära rumstemperatur.
- Blanda försiktigt med en ren sked så att riset fullständigt löses upp i det destillerade vattnet.
- Kalibrera pH-mätaren enligt tillverkarens specifikationer.
- Skölj pH-givaren försiktigt med destillerat vatten och torka med rent papper.
- Doppa pH-givaren så att mätkroppen helt kommer under ytan, och vänta tills pH-värdet på pH-mätaren stabiliserats. Rör gärna om försiktigt med givaren.
- Läs av och notera pH-värdet. Det avlästa värdet skall vara högst pH 4,5
Gör ALLTID en kalibrering innan varje mätserie i sushiris. Använd endast destillerat vatten vid rengöring innan mätningen. Förvara utrustningen enligt tillverkarens rekommendationer.