Food Stamp CEREUS agar 30/förp.

1.293 kr

Food Stamp CEREUS är en praktisk förberedd tryckplatta för kontroll av Bacillus Cereus där livsmedel behandlas, 30 st/frp.

Artikelnr: 77-1000036 Kategori:
 

Beskrivning

Bacillus cereus – matförgiftning

 

Bacillus cereus är en i miljön allmänt förekommande bakterie som finns över hela världen. I likhet med några andra bacillusarter kan den bilda bakteriegifter, s.k. enterotoxiner, som påverkar tarmen. Bakterien är en relativt vanlig matförgiftningsbakterie som orsakar diarré och/eller kräkningar.

Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning


B. cereus är en bakterie som kan bilda sporer. Detta är en mycket motståndskraftig överlevnadsform som bakterien utvecklar vid näringsbrist.

B. cereus förekommer inte så sällan i torra livsmedelsprodukter, t.ex. torra soppor, vaniljkräm, ris m.m. Sjukdomsutbrott beror ofta på att ett förorenat livsmedel efter tillagning förvarats för länge vid så hög temperatur att bakterierna kunnat tillväxa och bilda enterotoxin. Det finns två typer av enterotoxin, ett värmetåligt och ett värmekänsligt.

Det värmetåliga toxinet (“kräktoxinet”) orsakar framför allt kräkningar. Det är i första hand ris och risrätter som är aktuella. Genom sin sporbildande förmåga överlever bakterien kokning. Vid för långsam nedkylning, eller om maten får stå för länge i rumstemperatur eller på för svag varmhållning, kan bakterien tillväxa och bilda toxin. Eftersom toxinet är värmetåligt förstörs det inte heller vid uppvärmning/stekning av maten.

Specifications

Food Stamp CEREUS agar inkuberas i 24 timmar 37?C eller 48 timmar i rumstemperatur. B. cereus bakterier tillväxer och bildar mjölkaktiga kolonier med iregulära kanter med en diameter av ca. 5 mm. Kolonierna bildar en opak zon och färgen på mediet runt kolonierna färgas röd. Kan lagras i 6 månader från produktionsdatum i 4-10?C. OBS! Får ej utsättas för frystemperatur.
 
Levereras i förpackning om 30 st.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Food Stamp CEREUS agar 30/förp.”

Din e-postadress kommer inte publiceras.