Beskrivning
77-1000046
77-1000046
Staphylococcus aureus
De stafylokocker som orsakar sjukdom hos människa är framförallt Staphylococcus aureus. I dessa fall rör det sig om gifter (toxiner) som bakterien bildar. Detta gift bildas av bakterien i livsmedlet innan det konsumeras, och giftet tål upphettning, det vill säga det hjälper inte ens att koka maten. Stafylokocker förekommer normalt i näshålan, svalget och på huden hos människa.
Vid ohygienisk hantering av livsmedlet, exempelvis om man stoppar fingret i maten, kan stafylokocker överföras till maten. Speciellt stor risk föreligger om personal som hanterar maten är förkylda då nysningar är ett bra sätt att spraya maten med stafylokocker. Om maten sedan förvaras i otillräcklig kyla kan stafylokockerna tillväxa och bilda gift. Risklivsmedel är ätfärdiga livsmedel som hanteras av människor exempelvis kokt skinka, potatissallad etc. Infektionsdosen, det vill säga den mängd gift som man behöver inmundiga för att bli sjuk är väldigt låg; det räcker med att få i sig 0,000001 gram gift!
Inkubationstid: Kort, vanligen 1–5 timmar.Symptom: Häftiga kräkningar, magkramper, eventuellt diarré, kraftigt stört allmäntillstånd.Varaktighet: Ca 1 dygn.
Recensioner
Det finns inga produktrecensioner än.