Beskrivning
77-1000037
77-1000037
Mögelsvampar i livsmedel
Mögelsvampar har betydelse både som livsmedelsförstörare och som framkallare av sjukdom hos människa då hon kan bli sjuk av de gifter (mykotoxiner) som svampen bildar då den växer på livsmedlet i fråga. Mögel kan börja växa på ytan av de flesta livsmedel bara de yttre betingelserna är de rätta och tillväxten gynnas som regel av hög fuktighet och hög temperatur (20–30°C). De ur mykotoxinbildning mest viktiga mögelsvamparna är aspergillus, penicillium samt fusarium.
Bland de ur folkhälsosynpunkt viktigaste mykotoxinerna kan nämnas aflatoxin A, ochratoxin A samt patulin. Patulin kan ge akuta magbesvär men majoriteten av mykotoxinerna verkar på lite längre sikt men kan ge desto allvarligare följder. Några mykotoxiner är cancerframkallande, andra kan ge njur-och leverskador. Livsmedel som speciellt har förknippats med mögelförekomst är nötter, mandel, samt produkter från spannmål. En god regel är att kasta bort ett livsmedel som har börjat mögla.
Recensioner
Det finns inga produktrecensioner än.